Novice in obvestila

Novi naročniki na Češkem: Zgodovinske zgradbe, ki jih upravlja hčerinska družba B+N

Morda je običajno, da je Češka polna lepih kulturnih znamenitosti, zgradb in ustanov. Od tega dve izjemni znamenitosti zdaj čisti češka podružnica B+N.

Klementinum je eden od kompleksov, ki si ga je vredno ogledati in ki so ga leta 1556 ustanovili jezuiti v najbolj priljubljenem delu starega mestnega jedra, blizu Karlovega mostu. To je eden največjih kompleksov stavb v Evropi, kjer je red med čudovitim baročnim obzidjem ustanovil šolo, ki je kasneje postala univerza. Poleg učilnic in spalnic so zgradili še knjižnico, tiskarno, lekarno, gledališče in seveda cerkvena poslopja. Leta 1654 se je združila s Karlovo univerzo in tako postala njena filozofska in teološka fakulteta. Od leta 1930 je sedež Nacionalne knjižnice Češke republike.

Izredne ustanove pomenijo velike naloge

»Zelo smo ponosni, da od avgusta 2022 čistimo to izjemno ustanovo. Čaka nas veliko delo: 50.000 kvadratnih metrov površine in 17.000 kvadratnih metrov oken, ki jih je potrebno vzdrževati čiste. Pozimi bomo čistili tudi zunanje površine in odstranjevali sneg ,” je pojasnil Libor Holik, direktor češke in slovaške podružnice B+N Reference.

10.000 kvadratnih metrov zgodovinske površine: zdravilišče, hotel, kavarna in restavracija

B+N čisti tudi najbolj znane terme na Češkem. Janské Lázně dolgujejo svoj sloves zdravilnemu termalnemu izviru, ki so ga odkrili leta 1006! Jan Adolf Schwarzenberg je bil ustanovitelj znamenitega zdravilišča v 17. stoletju. Že takrat so bile zgrajene prve stavbe. V začetku 20. stoletja je postala svetovno znana po uspešnem zdravljenju otroške paralize .

Tradicijo, kakovost in izkušnje uspešno ohranjamo še danes: tukajšnja voda in terapija prispevata k uspešnosti zdravljenja mišično-skeletnih težav, nevroloških težav, multiple skleroze in bolezni dihal.

B+N čisti tudi ta čudoviti kompleks, ki se razteza na 10.000 kvadratnih metrih in vključuje hotel, wellness center, restavracijo in kavarno.