Novice in obvestila

Robot B+N UV-C – proizvodnja je na dosegu roke

Prototip lastno razvitega UV-C dezinfekcijskega robota z uporabo umetne inteligence je pripravljen in po opravljenih potrebnih testih lahko proizvodnja steče že letos. Razvoj oddelka za raziskave in razvoj madžarskega B+N Referencia Zrt. privablja zanimanje že iz tujine.

Potreba po robotih UV-C z naprednimi navigacijskimi zmogljivostmi je nastala zaradi potrebe po hitrem in učinkovitem razkuževanju lokacij in objektov. Še posebej tiste, ki jih obiščejo velike množice ljudi, kot so bolnišnice ali vozila javnega prevoza, kjer je treba v relativno kratkem času razkužiti veliko površin različnih geometrij.

B+N Referencia Zrt. začelo projekt s svojo ekipo za raziskave in razvoj, LAB/DA Innovations, pred 3 leti z uporabo izkušenj avtonomnih čistilnih robotov, ki so jih prav tako razvili v podjetju. Umetna inteligenca in napredni sistemi za zaznavanje ovir igrajo pomembno vlogo pri delovanju avtonomnega UV-C dezinfekcijskega robota.

Tveganja konvencionalnih rešitev

Konvencionalne metode razkuževanja nosijo tveganje za razvoj patogenov, odpornih na kemikalije, uporabljenih v procesu. Ti patogeni so zelo odporni na standardne postopke razkuževanja na osnovi kemikalij, kar lahko poveča tveganje za okužbe, pridobljene v bolnišnici, tudi pri najbolj skrbnih postopkih čiščenja in razkuževanja. UV-C sevanje povzroča kritične poškodbe genetskega materiala mikroorganizmov, kot so bakterije, ter preprečuje njihovo razmnoževanje in preživetje. Kolikor je trenutno znano, sevanje UV-C ne razvije odpornosti, kar je pomembna prednost pred običajnimi kemikalijami.

UV-C dezinfekcijo - B+N Referencia Zrt.

Izziv je izhajal iz posebnosti dezinfekcije z UV-C sevanjem, kot je možnost doseganja površin v pokritem prostoru. Ta funkcija je zmanjšala učinkovitost najpogosteje uporabljene opreme, nastavljene na določeno točko v prostoru.

Algoritem AI z vizualnimi informacijami za brezhibne rezultate

Novi robot avtonomno premika svoj UV-C sevalnik, da obseva območje iz več točk in ne iz ene, kar zmanjša število pokritih površin. Oprema sledi poti, določeni na vnaprej posnetem zemljevidu prostora za avtonomno navigacijo. Izogne se oviram, ki manjkajo na začetnem zemljevidu, z uporabo algoritma umetne inteligence, ki deloma temelji na vizualnih informacijah. Iz 3D modela, posnetega med dekontaminacijo, izračuna dejansko dozo, tj. na ta način je mogoče preveriti kakovost dezinfekcije in določiti morebitno dodatno ročno dezinfekcijo.

Proizvodnja UV-C robotov bi lahko stekla že letos

Prototip je zdaj v fazi nadaljnjih testiranj, vendar bi lahko šel v proizvodnjo že letos. Projekt je podprl tudi Urad RS za raziskave, razvoj in inovacije. Proizvajalci in ponudniki storitev, ki uporabljajo UV-C sevanje pri dezinfekciji objektov in prevoznih sredstev, so lani ustanovili tudi skupno platformo, imenovano Madžarsko UV-C združenje. Združenje zagotavlja okvir za medsebojno izmenjavo informacij, strokovno usposabljanje, lokalizacijo mednarodnih izkušenj in ustvarjanje okolja, ki pomaga pri širjenju tehnologije UV-C dezinfekcije. B+N Referencia Zrt. sodeloval tudi pri ustanovitvi strokovne organizacije.

Kot odgovor na vse večje povpraševanje je Nacionalni center za javno zdravje v sodelovanju s predstavniki stroke začel razvijati postopek za certificiranje opreme za UV-C dezinfekcijo, ki mu B+N Referencia Zrt. je delegirala tudi strokovnjake.