Novice in obvestila

ROBOTIZACIJA UV DEZINFEKCIJE JE NEIZBEŽNA

Inovacije R&R enote B+N Referencia Zrt . lahko učinkovito pomaga pri preprečevanju bolnišničnih okužb in s tem bistveno izboljša varnost bolnikov – pravi Zsuzsanna Nagy, direktorica higienskih služb in biologinja dr. Ágnes Ősz , višji znanstveni sodelavec v intervjuju za IME (Madžarsko interdisciplinarno medicino).

,,Zmožnost zaustavitve širjenja bolnišničnih okužb je močno odvisna od načina in kakovosti dezinfekcije. Zahvaljujoč našim izumom smo naš komplet orodij dopolnili s prenosno napravo za UV dezinfekcijo, v prihodnosti pa bo dodana tudi njena avtonomna različica. Velika prednost teh naprav je, da sploh niso delovno intenzivne in zagotavljajo dosledno kakovost dezinfekcije”, je poudarila Zsuzsanna Nagy, direktorica higienskih storitev. Dodala je tudi o vzvodu tega razvoja: UV dezinfekcija je v primerjavi z dezinfekcijo s plini H 2 O 2 ali O 3 veliko hitrejša tehnologija. Tukaj dezinfekcija deluje brez kemikalij in prostor je takoj po koncu postopka čiščenja na voljo za uporabo. Poleg tega ni potrebe po dolgih pripravah, v nasprotju s plinskimi metodami, kjer je treba zrak v prostoru ločiti.

DEZINFEKCIJA MED OBDELAVAMI

Zsuzsanna Nagy nam je povedala, da bo UV robot varno orodje za uporabo v bolniških sobah, kamor pacienti prihajajo in odhajajo in obstaja veliko tveganje za okužbe. V takšnih prostorih je seveda treba najprej izvesti ročno čiščenje, da odstranimo vso umazanijo, ki lahko blokira UV svetlobo. Ta naprava deluje veliko hitreje kot dezinfekcija z vodikovim peroksidom ali ozonom, ki traja približno tri ure.

Biologinja dr. Ágnes Ősz je dodala: Avtonomna oprema za UV dezinfekcijo je namenjena predvsem uporabi v bolnišnicah. Ker v nasprotju z metodami atomizacije UV svetloba ne more priti v vsako majhno vrzel, se najprej uporabi 3D model za preslikavo prostora. Robot bo sledil tem zemljevidu za potovanje po določenem območju.

Prednost UV-dezinfekcijskega robota je, da prezračevalnega sistema ni treba zapreti in ni treba zatesniti vrzeli okoli vrat pred uporabo opreme in napravo prenaša na primer med enim postopkom preveze ran in naslednjim na največ petnajst minut za razkuževanje površin, s katerimi pacienti pridejo v stik ali ki bi se lahko kontaminirale med prevezovanjem ran ali pregledom.

ROBOT DISIFEKCIRA VSAKO MESTO, KJER LAHKO PRODRE UV svetloba

Oprema je zgrajena na germicidni sposobnosti UVC svetlobe, ki učinkuje preko genetskega materiala mikroorganizmov (virusi, bakterije, spore in glive). Ta metoda čisti ne samo površine, ampak tudi zrak v prostoru.

,,Zaradi sevanja je motena stabilnost genoma, kar vodi v celično smrt. UVC svetloba lahko povzroči kratkotrajno ali dolgotrajno škodo na koži in očeh ljudi, zato je zaščita osebja izjemnega pomena: paziti je treba, da vsi ne pridejo v prostor, medtem ko UV dezinfekcija poteka” – je poudarila dr. Ágnes Ősz .

Celoten članek o B+N Referencia Projekt Zrt. -ja je dostopen tukaj .