Novice in obvestila

Konferenca Gradbena industrija 2022: trajnost stavb postaja vse bolj pomembna

Porfolio v Budimpešti že četrtič organiziral konferenco ‘Gradbena industrija 2022’, ekskluzivni dogodek madžarske gradbene industrije . Referenca B+N Zrt . je zastopal direktor oddelka Fit-Out Péter Puskás.

O konferenci

Učinkovitost gradbene industrije ne določajo le projekti, ki se izvajajo v pričakovani kakovosti in pravočasno, temveč tudi številni dejavniki, vključno s širšim gospodarskim okoljem, inovativnostjo, regulativnim okoljem, razpoložljivostjo in dodelitvijo sredstev EU skladov ali razvojnih projektov, ki jih upravlja država. Tako kot v mnogih drugih panogah so tudi tukaj resne težave pomanjkanje delovne sile, cene in razpoložljivost surovin ter vprašanja dobavne verige.

Potenciali digitalizacije in inovativnosti

Poleg stisk so udeleženci izpostavili tudi izzive: potenciale digitalizacije in inovativnosti , okoljsko ozaveščenost, inženirske in tehnološke izume ter industrijske trende.

Opremljanje

V eni izmed najbolj zanimivih panelnih razprav z naslovom »Fit-out nova oblačila na starem okvirju, skrivnost trajnosti « , direktor opremljanja Péter Puskás je dejal, da so zaposleni v B+N Referencia Zrt . je v 200 stavbah 17 bolnišnic v Budimpešti v 546 dneh v 2 milijonih delovnih ur projekta prenove bolnišnice izvedla izboljšave energetske učinkovitosti in estetskega videza. Za primerjavo je omenil, da bi gradnja takšnega obsega trajala 8 let. Poudaril je tudi, da so bolnišnice v času obnove, sredi pandemije Covida, delovale normalno in oskrba bolnikov potekala kot običajno. Stroški izboljšanja energetske učinkovitosti se bodo povrnili v 4 do 5 letih, bolnišnice pa lahko prihranijo 30 % na letni ravni. Glede varovanja okolja je poudaril: trajnost stavb postaja vse bolj pomembna tako za najemnike kot lastnike, zato jim je treba biti pozoren tudi pri gradnji ali prenovi.

Po besedah Petra Puskása, največji izziv sedanje situacije je ohraniti dogovorjene stroške. V zadnjih 2 letih je bilo res težko zagotoviti potrebne materiale. Pri izvedbi je ena najbolj kritičnih točk zagotoviti, da najemniki in lastniki namenijo dovolj časa za pripravo investicijskega projekta.

Foto: Portfolio