Novice in obvestila

Strokovna in podrobna analiza podatkov je največji izziv bližnje prihodnosti

Dunaj je bil ponovno gostitelj vodilne nepremičninske konference v regiji. Dogodek, ki je bil organiziran v več sklopih in je vključeval več kot 80 govorcev, je poskrbel za celovito analizo tega sektorja industrije: poleg strokovnjakov, ki se ukvarjajo z upravljanjem objektov, so investitorji, razvojniki, bankirji in prodajni direktorji razpravljali o aktualnih temah in orisali najpomembnejše trende prihodnosti. Najpomembnejše sporočilo konference v enem stavku: »vse se spreminja«.

Udeleženci okrogle mize o prihodnosti upravljanja objektov in uporabe podatkov so se strinjali, da je »prihodnost v mnogih primerih že sedanjost«.

B+N Referencia Zrt. je na eni najbolj priljubljenih panelnih razprav zastopal Libor Holik, izvršni direktor češke in slovaške podružnice podjetja. Po mnenju našega strokovnjaka sta bila in bosta največja izziva zadnjih nekaj let in bližnje prihodnosti COVID in upravljanje z energijo. Slednje se spreminja iz dneva v dan, kar je za FM sektor velik izziv.

V mnogih primerih stranke ne vedo, kako bi lahko uporabile ogromne količine prejetih podatkov

Zato je glede na temo panelne razprave izrednega pomena, da podjetja na podlagi analize prejetih podatkov čim bolj povečajo energetsko učinkovitost. V prvem koraku morajo določiti, kaj želijo meriti. Najosnovnejši podatki vključujejo informacije kot so promet vozil ali razpoložljivost sejnih sob v poslovnih stavbah, v industrijskih objektih pa lahko najdete na tisoče vgrajenih IoT in drugih senzorjev. Težava je v tem, da stranke v mnogih primerih ne vedo, za kaj bi lahko uporabile ogromno vhodnih podatkov in informacij. Tu nastopijo upravniki objektov: nudijo pomoč, pogosto z vključevanjem podizvajalcev, pri analizi in uporabi podatkov, ter strankam predlagajo kompleksne rešitve. Ta storitev je v sedanjih razmerah, ki jih zaznamuje globalna negotovost, še posebej pomembna.

B+N, Libor Holik

»Veliko podjetij sploh ne ve, kakšne vrste in koliko naprav za pridobivanje podatkov imajo. Zato je prvi korak upraviteljev objektov pogosto ta, da jih pregledajo in identificirajo. Prepričan sem, da sta pridobivanje in strokovna, podrobna analiza podatkov, največji izziv bližnje prihodnosti in najpomembnejši nalogi podjetij. Pri tem jim lahko največ pomaga naš sektor« – je svoj govor zaključil Libor Holik.

Foto: CEE Property Forum